Rumah Pakar tempatan Hiburan global Harta tanah komersial 5G Bempatan Institusi latihan Permainan Automatik Daquan Hotel Makanan Berita Ibu bapa-anak Sukan Hartanah Kewangan Cerdas Anak Kesihatan

Cacar monyet: Rusia mendakwa makmal AS di Nigeria menyebarkan penyakit

2022-07-30 Wionews

Rusia telah mendakwa bahawa AS mempunyai makmal bio di bandar-bandar Nigeria yang telah bertanggungjawab untuk penyebaran cacar monyet. Sputnik News memetik Igor Kirillov, ketua Pasukan Pertahanan Radiasi, Kimia dan Biologi Rusia. Kirilov dilaporkan telah menerbitkan berita pada hari Jumaat (27 Mei) di mana dia telah membuat tuduhan tersebut.

Kirilov dilaporkan menyatakan kesimpulan WHO tentang cacar monyet yang telah merebak dari Nigeria dan mengatakan bahawa makmal bio AS bertanggungjawab untuknya. Dalam taklimatnya, beliau mendakwa bahawa makmal bio AS hadir di bandar-bandar Abuja, Zaria dan Lagos.

Lagos ialah ibu kota Nigeria.

Taklimat itu menggesa Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) menyiasat peranan AS yang didakwa dalam menyebarkan cacar monyet.

Perlu bertindak terhadap cacar monyet 'sekarang': WHO

WHO telah mengatakan bahawa jika dunia bertindak cepat terhadap cacar monyet, ia boleh dibendung dengan mudah.

"Kami berpendapat bahawa jika kami melaksanakan langkah-langkah yang betul sekarang, kami mungkin dapat membendungnya dengan mudah," kata Sylvie Briand, pengarah WHO untuk Kesiapsiagaan Bahaya Berjangkit Global, kepada perhimpunan tahunan agensi PBB.

Sehingga kini, kira-kira 300 kes telah ditemui di sekitar 20 negara.

"Bagi kami, kami berpendapat bahawa keutamaan utama pada masa ini adalah berusaha untuk membendung penularan ini di negara-negara bukan endemik," Briand memaklumkan taklimat teknikal untuk negara anggota.

Langkah-langkah yang diperlukan termasuk pengesanan awal dan pengasingan kes dan pengesanan kontak, tambahnya.

kontak: Kirilov

sumber: Reuters

E-mel: info@wionews.com

Penafian: Artikel ini diterbitkan semula dari media lain. Tujuan mencetak semula adalah untuk menyampaikan lebih banyak maklumat. Ini tidak bermakna laman web ini bersetuju dengan pandangannya dan bertanggungjawab ke atas keasliannya, dan tidak menanggung tanggungjawab undang-undang. Semua sumber di laman web ini dikumpulkan di Internet. Tujuan perkongsian adalah untuk pembelajaran dan rujukan sahaja. Sekiranya terdapat pelanggaran hak cipta atau harta intelek, sila tinggalkan mesej.
© Copyright 2009-2020 mycitynews      Hubungi kami   SiteMap